Tuesday, October 18, 2011

godamhidup,.....(lifehack),.. solat memulih kemanusiaan dan frontal lobe

Assalamualaikum semua .
Sering sahaja berita berita bayi dibuang , di bunuh dengan kejam ,... baru tadi saya membaca artikel tentang bayi yang di kelar perutnya oleh ibunya,apakah sudah  jadi dengan komuniti kita ?
Semakin pesat kemajuan , semakin mudah disesatkan ... otak kita terlalu lembab dan berat untuk memikirkan  persoalan persoalan kehidupan ,.. yang kelihatan terlalu berat dan sukar ,... sering saja kita mencari jalan mudah,
Bila diberi assignment ,.. mudah sahaja GOOGLE .Bila di aju tentang agama ,..solat ,.. "tak ape , tua nanti taubatla "..."ala ,.. nantilah ",terus komuniti kita di pandu semangat materialistik ,... duit ,harta  dan status didewa dan dijadikan sembahan ,.. sama ada kita sedar ataupun tidak... sama ada mahu kita akui ataupun tidak.

Apa itu frontal lobe?,.. frontal lobe merupakan bahagian pada otak yang membezakan kita manusia dengan haiwan yang melata di muka bumi ini. Otak merupakan organ yang masih menjadi misteri di dalam dunia perubatan,.. belum ada seorang pun manusia yang mampu memindahkan otak secara transplan ,.. kerana otak tidak seperti organ lain (jantung , buah pinggang).... tuhan jadikannya unik ,... organ badan yang lain selain otak seperti otot mampu melaksana proses respirasi anaerobic (tidak mengguna oksigen) yang mencipta tenaga,membolehkan organ  ini di pindahkan ke hos yang baru ,.. tetapi tidak otak,otak tak akan bertahan lama tanpa oksigen.Otak memang misteri,.. organ yang menyimpan "jiwa,personaliti,dan pemikiran manusia " andai di aju pada ahli pemikir cendiakawan dan saintis akan hebatnya organ yang di cipta allah ini.Frontal lobe yang besar berbanding haiwan biasa membolehkan manusia berfikir menaakul , menilai dan bertindak sesuai dengan status manusia yang di utus sebagai khalifah di muka bumi ini.Terkandung di dalam frontal lobe itu prefrontal cortex ,PFC , bahagian otak yang kritis dan logik menilai setiap situasi yang dihadapi.

Mengapa ada saja manusia yang bertindak di luar tabii ,...bertindak merosak dan memusnah?

Ini kerana PFC nya sudah pincang ,orang seperti itu bertindak secara melulu dan agresif ,.. dia lebih berfikir menggunakan otak primitif yang di dorong naluri kebinantangan "flight or fight".Apakah gunanya intuisi atau naluri ini andai ia mendorong kita bertindak agresif,?
Ia mencetus survival mod dalam manusia ,... bertindak mengelak bahaya , samalah macam kita takut dan lari pabila ternampak haiwan buas,atau melompat mengelak bahaya.Namun , otak primitif ini andai tidak diseimbangkan dengan penggunaan frontal lobe ,manusia akan bertindak impulsive,emosi dan melulu.

Oleh itu jangan stress , senyum dan solatlah

Kerana solat itu menyuburkan PFC ,memastikan kita sentiasa tenang, ... orang yang tenang sudah pastinya tidak bertindaj dengan impulsive kerana tindak tanduknya rasional.Solat itu andai dilakukan penuh fokus dan khusyu'  kesannya lebih baik dari menlakukan yoga mahupun meditasi ,fikiran yang mulanya kacau dan berkecamuk , ketika solat berjemaah pastinya tenang bukan,? anda pasti pernah laluinya .

Kita hidup di dalam dunia yang memaksa kita 'berlumba',.. berkerja dan terus bekerja ,.. kita lupa siang malam, kita lupa makan minum, kita abai anak anak .Mengapa . ? Supaya , hutang bank , hutang kereta  boleh dibayar ,supaya berisi tembolok anak anak . Tapi kita tertinggal proses mendidik anak anak , mendidik diri hanya kerana terlalu sibuk.Itulah penangan hidup dalam dunia di kuasai mentaliti materialisitik.

Didik anak kecil ,.. di biarkan di nurseri
dari kecil mereka di brainwash dengan tv , internet dan video game
akhirnya semangat hidup , minda kreatif mereka tersempit dan terkongkong
lalu mereka membesar ,.mewarisi sistem kita yang pincang bertuhankan material
wang jadi keutamaan
agama diabaikan
Minda cemerlang yang berfikir di luar kotak?
mencetus kecemerlangan ummah?
tiada
hanya kerana kita ,anak anak kita
di brain wash sedari kecil lagi

moga di beri barakah dan manfaat,

No comments:

Post a Comment